Payday loans

Taksisti pred Ustavnim sudom

 Kraljevački “Mega taksi” tužio je grad Kraljevo jer su protivustavno doneli odluku o starosti vozila za obavljanje usluga prevoza putnika. Ukoliko dobiju spor pred Ustavnim sudom, budžet grada može biti manji za oko 3 miliona evra!

 

Taksi udruženje iz Kraljeva koje čini 15 vlasnika taksija koji su dobili dozvole za rad, a izdato je 260 dozvola, planira da krene stopama “Mega taksija” i tuže grad za prekoračenje ovlašćenja u donošenju odluke o taksi prevozu. Pre nešto više od godinu dana Skupština Kraljeva izglasala je odluku kojom vozila za obavljanje taksi usluga ne smeju biti starija od 8 godina, ali i ne smeju biti registrovana van Kraljeva. Odluka je izazvala burnu reakciju taksista, jer su bili primorani da podignu kredite kako bi kupili nova vozila, zato što je to bio jedini način da ostanu i obavljaju prevoz.

U predmetima ocene ustavnosti i zakonskih opštih akata, Ustavni sud je:

- utvrdio da u vreme važenja nisu bile u saglasnosti sa Ustavom i zakonom odredbe člana 3. stav 1. tač. 11) i 12) Odluke o auto-taksi prevozu putnika (''Službeni list opštine Kraljevo'', broj 8/05), jer je ocenio da propisivanje da motorno vozilo za obavljanje taksi prevoza ne može da bude starije od osam godina, kao i da se auto taksi delatnost može obavljati vozilom koje je registrovano na teritoriji opštine Kraljevo, predstavlja prekoračenje ovlašćenja skupštine opštine sadržanih u Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju i Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima i Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Kvalitet vozila na kraljevačkim ulicama je nakon kupovine novih vozila podignut na jedan visok nivo. Ali, sada su pojedini taksisti u takvoj poziciji da će do Nove Godine biti primorani da ugase svoje firme, jer ne mogu da plaćaju rate kredita za vozila, a koje se inače kreću oko 500 evra. Međutim, odluka grada Kraljeva je protivustavna, i zbog toga ćemo se svi pridružiti “Mega taksiju” i tužiti grad, a teret svega toga će pasti na građane, koji taj budžet pune, rekao je gostujući u emisiji “Da li se čujemo” Radija 996, Ljubodrag Vujašanin iz Udruženja kraljevačkih taksista.

U gradu postoji 260 dozvola, i trebalo bi da toliko bude i taksija. Međutim, broj je daleko veći i prema procenama na kraljevačkim ulicama ima oko 500 vozila, od čega su oko 250 nelegalni ili linijski taksiji, koji uglavno kupe putnike na autobuskim stajalištima, i voze putnike po ceni karte.

Saobraćajna inspekcija je takođe odgovorna za ovakvu situaciju. Trenutno rade tri inspektora, koji ili ne izlaze na ulice ili zatvaraju oči. Inače, u Kraljevu postoje tri grupe taksista. Jedni smo mi sa vozilima koja nisu starija od 8 godina, drugi su oni koji imaju dozvole ali nisu kupili nova vozila i treći su linijski ili divlji taksisti. Pored toga u Kraljevu postoji svega 60 taksi stajališta, a dozvola ima 260! To je potpuno apsurdno, a to se najbolje može prikazati kroz kazne koje nam naplaćuje policija, za nepropisno zaustavljanje i parkiranje, govori Vujašanin.

Pored pasa lutalica, za čije su ujede građani Kraljeva naplatili milionske iznose, ukoliko Ustavni sud presudi u korist taksista, to će biti ogroman udarac na gradski budžet.